Hyväntekeminen

Lahjoitan neljäsosan kuukausituloistani hyväntekeväisyyteen. Yksi kolmannes menee luonnonsuojeluun (SLL, RFT, WEA), toinen ihmisten auttamiseen (Charity Navigator), ja kolmas hyödyllisiin tiedeprojekteihin tai tutkimuksen, ja kauniisiin tai puhutteleviin taideprojekteihin (Patreon). Rahalahjoitusten lisäksi teen vapaaehtoistyötä Resurssipohjaisen talouden eteen. Perustulo ja kryptovaluutat (esim. Bitcoin) ovat askelia parempaan päin, ja nämä yhdistämällä voidaankin jo ottaa harppaus kohti kestävämpää tulevaisuutta. Tarvitaan kuitenkin pieniä ja suuria panostuksia (omien mahdollisuuksien rajoissa) kaikilta ihmisiltä.

Monille helpoin maailmanparannuskeino on elintapojen muuttaminen ympäristöystävällisimmiksi. Pyöräily, kävely, ja/tai julkisilla kulkeminen (yksin) autolla ajamisen sijaan on hyvä muutos. Asumisessa sähkön ja lämmityskulujen säästäminen toimii joillain. Kimppakämpät ja muu yhdessä asuminen säästää luontoa. Ruokavalion muutoksesta voisi kirjoittaa paljonkin, mutta annan vain muutaman vinkin. Kasvien syöminen kannattaa. Lihoista kannattaa jättää punainen pois ensimmäisenä, syödä kanaa ja kalaa kohtuullisesti. Terveellisempää syöjälle, inhimillisempää syödylle, ja parempi planeetallemme. Riistaliha kerran kuussa lienee luonnon kantokyvyllekin hyväksi. Näen esim. metsästysseurojen toiminnan tarpeellisena, se pitää lajien tasapainon sopivana. Yleensä suosin linssejä, kauraa, ruista, härkäpapua yms.

Järjestötoiminta ja aktivismi ovat myös oivia keinoja tehdä maailmasta parempi paikka elää. Samalla tutustuu samanhenkisiin ihmisiin. Voin suositella ainakin Zeitgeist-liikettä, Sitraa ja Suomen Luonnonsuojeluliittoa. Sitra on kestävän kehityksen ja resurssitehokkuuden edistäjä, erityisesti yritysmaailmassa. SLL tekee pitkäjänteistä luonnonsuojelutyötä. Zeitgeist-liike, Venus-projekti, ja Copiosis toimivat resurssipohjaisen talouden, eli luonnonvarojen järkevään ja kestävään käyttöön perustuvan järjestelmän hyväksi. Siitä Jani Laaksonen on kirjoittanut paljon asiaa. Monia muita erinomaisia järjestöjä on myös, mutta niistä minulla ei ole henkilökohtaista kokemusta. Toivottavasti sinäkin toimit paremman maailman eteen.

Yvainin kirjoitus optimaalisesta hyväntekeväisyydestä

 

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s